Neden Hemsire.gen.tr üyesi  olmalıyım?
   
 CV bırakmak için üye olmanız gerekmektedir.
Üye Olmak İstiyorum
     Hemşire Talep Formu


Tuğba Aygül

 DUYURULAR
Web sitemiz yeni şekliyle yayına girmiştir..istek ve önerilerinizi lütfen bizimle paylaşınız..

 ANKET 
Hastalığınız Durumunda, Tedavi Olmak İçin Hangi Kurumu Tercih Edersiniz?
 özel hastaneler
 devlet hastaneleri
 ssk hastaneleri
 diğer
 bitkisel ilaçlarla hiçbirine gitmeden

 E-BÜLTEN
 E-Bültenimize mail adresinizi ekleyerek gündemi takip edebilirsiniz.
  E-Mail
 
Köşe Yazıları
  Asude Oflaz
Anasayfa
Arkadaşına Öner
Yorum Ekle
Yazdır
  Doğum Öncesi Eğitimlerin önemi

  Doğum Öncesi Eğitimlerin önemi
 
Hamilelik; anneye ve dolayısı ile babaya doğal süreci içersinde yaşamın önemli bir deneyimini, bilgeliğini farkındalığını hatırlatan değerli bir öğrenme sürecidir.Bu süreç ” günümüzün tüketim odaklı toplumunda farkına varılmadan yaşanıyor ve gelip geçiveriyor.

İnsan var olduğundan beri bebek sahibi olmak yaşamın doğal bir parçası olarak kabul edilir.
Dolayısı ile doğum bedenin doğal bir fonksiyonu olmasına rağmen; son yıllarda “hamilelik” bir hastalık, “doğumda” müdahale edilmesi gereken tıbbi bir sorun olarak görülmeye başlanmıştır. Bu duruma etki
eden bir çok sosyo-ekonomik faktörler olmasına rağmen en önemli nedenlerinden biri iletişim araçları ile yanlış bilgilenmektir.
Doğumda acı çeken,bağıran kadın görüntüleri bombardımanı ve abartılı anlatılmış doğum hikayeleri sayesinde “acı çekerek doğum yapmak” korkusu yaygınlaşmıştır.
Oysa her doğum kendine özgüdür ve bir kadının doğum yapması için hiçbir şeye ihtiyacı yoktur Doğal olarak kadın; yaradılışından gelen gücü ve beden tasarımının doğuma uygun olması sayesinde bedenine güvenmeli,hamilelik oluştuğu andan itibaren hazırlanmalı ve “mucizeyi” sevinçle yaşamalıdır.

Yaşama mümkün olan en sağlıklı biçimde başlamak her bebeğin hakkıdır.

Bu gün modern bilim; bir bebeğin çocukluğunda ve yetişkin hayatında sağlığını ve yaşamını etkileyen en önemli bilgileri anne karnında öğrendiğini kabul etmektedir.

Annenin beslenmesi,alışkanlıkları, ekzersizleri hatta korkusu bebeğin gelişimini etkilemektedir. Annenin gebelik ve doğum sürecini ne kadar sağlıklı ve bilinçli geçirirse, bebeği hem doğumdan sonra hemde büyürken daha sağlıklı olacaktır. Bu sebeblerden dolayı doğum öncesi dönemde annenin babayla birlikte bilimsel olarak eğitilmesi, doğru tutum ve davranışları kazanması,bedeninin farkında olması ve doğum korkusundan kurtulması gerekmektedir.

Bilmediğimizden korkarız. Bilmemek travmatik bir hamilelik ve doğum süreci sonucunda sezeryanlı, müdahaleli doğum demek olabilir.
Her kadının yaşamının en müthiş ve mucizevi deneyimi olan doğumu sağlıklı yaşamaya, gözlerini hayata açtığı ilk anlarda bebeğini kucaklamaya ve koklamaya hakkı vardır.

Tabi ki sağlıklı bir toplumun temeli bilinçli ve sağlıklı annelerden oluşur.

Bu anlayışla “doğum öncesi eğitimlerin” olmasının ve yaygınlaşmasının önemi tartışılmazdır.

Bence “doğum öncesi kursların” eğitim felsefesi bedenin her yönüne hitap eden bütüncül sağlık anlayışıyla olmasılıdır. Sadece ekzersizle , nefes teknikeriyle yada okunan bilgiyle eğitimin “doğumda”yeterli olmadığını tecrübelerimde gördüm.
Eğitimlerin temelini “ beden farkındalığı” oluşturmalıdır. Beden farkındalığı ise hem nefes teknikleriyle,hem beslenmeyle,hem ekzersizle,hem ,fizyolojik ve pisikolojik bilgiyle bir bütün ve interaktif olarak anlatılmalıdır.Eğitimler ayrıca nonspesifik (deneysel bilgi) tekniklerle desteklenmelidir.

Eğitimlerin süresi hamilelik dönemine yayılmalı, tekrarların yapılmasına destek olunmalı,doğumdan sonra lohusalık döneminde de hem anne hem bebek bakımı konusunda danışmanlık vermeye devam edilmelidir.

Bilgiye ! bu kadar kolay ulaştığımız bu günlerde dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise “bilgi kirliliğinden” sakınılmalıdır. Aslolan; doğru bilgiye doğru yerlerden ulaşmaktır. “Doğum Öncesi Eğitimler” toplumsal geleceğimizi yapılandıran en önemli eğitimlerden olduğu için doğru ve etik olmalıdırlar.

Ebe Asude Oflaz
 
Makele okunma sayısı : 8301
 
   
Yorumlar
Bu makaleye yorum yapılmamıştır.

Buraya tıklayarak ilk yorumu siz ekleyebilirsiniz..!

 Köşe Yazıları
   
Melek Kılıç
Çocuklarımızı Bulaşıcı Hastalıklardan Koruma Yolları
Uzm. Pedagog Belgin Temur
Dadı, Bakıcı Ve Bebek
Prof .Dr. Olcay Neyzi
Bebek Ve Çocuk Sağlığı
Tuğba Aygül
Anne Bak ‘’vapur‘’
Nesime Güzel
Kadın Sağlığı Toplumsal Cinsiyet Ve Şiddet
Filiz Şeker
Çocuk Dünyaya Geldiğinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Asude Oflaz
Doğum Öncesi Eğitimlerin Önemi
Burada Yazmak İstermisiniz?
Burada Yazmak İstermisiniz?

Hemsire.gen.tr Damla İnsan Kaynakları Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ne bağlı bir sitedir. Damla İnsan Kaynakları Ltd. Şti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu, 19/04/2012 tarihli 100 sayılı izin belgesiyle faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı Türkiye İş Kanunu gereğince iş arayanlardan menfaat sağlanması ve ücret alınması yasaktır.
İstanbul özel istihdam büroları derneği
Babysitter - Bakıcı - Bebek bakıcı - Bebek bakıcısı - Cam balkon - Çocuk bakıcısı arıyorum - Dadı rehberi - Dadınız - Çocuk bakıcısı - Danışmanlık rehberi - Danışmanlık şirketleri - Dans - İş İlanları, Eleman İlanları - Ev personeli - E-bakıcı - Evde bakım - Hamile - Hastabakıcı - Hemşire - Huzurevi - İmaj danışmanlık - Medyum- Organizasyon - Online dadı - Özel şoför - Sevgililer günü - Site ekle - Temizlikçi bayan - Temizlik - Yaşlı bakıcısı - Yatılı bakıcı - Yatılı eleman - Yatılı eleman - Yuva rehberi - Aile danışmanlığı - Doğum fotoğrafları - İstanbul temizlik şirketleri - Şengen vizesi - Otel - Tatil -